RT04: Wetenschap: de patiënt bepaalt!

In dit rondetafelgesprek gaan we op zoek naar de balans tussen basaal, fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en toegepast onderzoek en hoe patiënten hier tegenaan kijken. Patiënten en wetenschappers delen elkaars perspectieven, drijfveren en ideeën. Is het de patiënt die de richting van wetenschappelijk onderzoek bepaalt?

Sessie afzenders:
Marco Harmsen - UMCG 
Natascha van der Post - Harteraad College van Ervaringsdeskundigen
Thema: Maatschappelijke impact
Aandoening: HVZ-breed

Inhoud rondetafelgesprek

Patiënten hebben belang bij de resultaten van toegepast wetenschappelijk onderzoek, omdat hier nieuwe behandelwijzen uit voortkomen. Bij basaal wetenschappelijk onderzoek echter, is meestal niet duidelijk wat het de patiënten op kan leveren. Willen patiënten toch graag weten hoe het onderzoek hen of toekomstige patiënten kan helpen? Door elkaar te ontmoeten en erover praten, kunnen we de perspectieven bepalen, kijken of daar verschillen in zijn en zo ja, wat je daar dan mee moet doen. 

Voor wie?

•    Als patiënt verplaats je je in de wetenschapper en deel je jouw ideeën over nut en noodzaak van wetenschappelijk onderzoek
•    Als zorgverlener geef je je mening over de balans tussen toegepast en basaal wetenschappelijk onderzoek
•    Als wetenschapper verplaats je je in de patiënt en deel je jouw ideeën over welke bijdrage patiënten aan jouw onderzoek kunnen leveren

Relevante vragen

•    Hoe groot is het gat tussen wetenschapper en patiënt? Hoe verkleinen we het gat?
•    Waarom is interactie tussen wetenschapper en patiënt belangrijk?
•    Wat is de meest ideale manier om interactie vorm te geven en op welke momenten in het onderzoek is interactie zinvol?

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren