WS14: Gedragsverandering door technologie

Computers verzamelen en analyseren grote hoeveelheden informatie (big data) over menselijk gedrag. Deze gegevens kunnen worden ingezet om het gedrag te beïnvloeden. Hoe zorgen we ervoor dat men verantwoord omgaat met deze gegevens?

Sessie afzender:
Wijnand IJsselsteijn - TU Eindhoven 
Thema: Technologie
Aandoening: HVZ-breed

Inhoud workshop

Vanuit de invalshoeken psychologie, filosofie en ICT bedenken we nieuwe manieren om met behulp van technische systemen gezond gedrag te bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan mobiele apps die eetgedrag of beweging bijhouden en gedragsverandering proberen te ondersteunen – door te informeren, te motiveren, of te confronteren. Hoe zorgen we ervoor dat mensen instemmen met het gebruik van deze systemen, zonder dat hun motivatie om gezond te leven in gevaar komt? En liefst op zo’n manier dat gezond leven wordt bevorderd?

Voor wie

•    Als patiënt deel je welke gegevens je al laat verzamelen en ga je na wat er met die gegevens gebeurt
•    Als zorgverlener verken je de psychologie rondom gedragsbeïnvloeding door technologie en deel je barrières uit de praktijk die gezond leven in de weg staan
•    Als wetenschapper leer je over de combinatie van psychologie, filosofie en ICT als denkkader voor innovatie bij hart- en vaatziekten
•    Als (technologisch) bedrijf denk je mee over de analyse en toepassing van big data

Relevante vragen

•    Kan de combinatie van psychologie en technologie een rol spelen om mensen te motiveren?
•    Welke voorbeelden van big data verzameling over gezondheid en gedrag kennen we en welke data deel je zelf met anderen?

•    Hoe belangrijk zijn privacy en vertrouwen in de technologie?

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren